Premii de la Intelligent Life pentru dezbateri inteligente

Specializare a Facultatii de Drept

Moderatori: ldk, elenac, norel.neagu

Premii de la Intelligent Life pentru dezbateri inteligente

Mesajde SBogdan » Joi Apr 28, 2011 11:01 am

Premii de la Intelligent Life pentru dezbateri inteligente despre laicitate si predarea religiei in scoli


Care e cel mai bun timp pentru argumente?

In fiecare moment, spunem noi, invitandu-te la ultima editie din acest an universitar a programului Closer to Oxford, in care ARDOR si partenerii sai te provoaca asupra unor subiecte de interes public, incurajand dialogul argumentat si gandirea critica.
Peste 200 de studenti au ales tema pentru aceasta runda, relevanta si in contextul relansarii dezbaterilor asupra Constitutiei:

E timpul sa afirmam ca predarea religiei in scoli pune in pericol laicitatea statului roman?

Motiunea doreste sa puna un reflector asupra felului in care se vede laicitatea in Romania - ca relatie de separare intre stat si biserici - din prisma alegerii educationale de a preda religia in scolile de stat. In comparatie, in Italia educatia catolica religioasa este materie optionala, in Germania situatia difera de la un land la altul iar in Olanda nu este prevazuta predarea niciunei religii, in schimb exista scoli confesionale sprijinite de stat. Daca modelul de laicitate pe care il practica statul roman este prejudiciat de aceasta optiune educationala, care ar fi consecintele negative tangibile sau simbolice? Sau aceasta alegere poate reprezenta unul dintre modurile de functionare legitima a laicitatii in Europa de azi? Si, de ce nu, cat de mult este asumat in Romania secularismul ca optiune viabila de protejare a drepturilor constitutionale, civile sau religioase ale cetatenilor, indiferent de confesiune?

Inregistrarile echipelor se incheie vineri 6 mai, dezbaterile fiind deschise studentilor si masteranzilor. Cei mai buni 64 de participanti vor fi invitati la seminariile de lectura critica si argumentare, care vor avea loc in finalul lunii mai in Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. Abonamente anuale la suplimentul Intelligent life al revistei The Economist vor ajunge la primii 30 de participanti din clasamentul general. Procedura de inregistrare o gasiti descrisa pe www.closer2oxford.ro - dezbaterea are doua echipe de cate doi membri, fiecare trebuind sa isi faca un cont pe site. Debate-ul are loc pe pagina de profil, contra unei echipe trase la sorti. Pozitiile de start - afirmatori sau negatori - sunt distribuite aleator, fiind aflate in momentul inregistrarii echipei. Runda de dezbateri va avea loc in intervalul 7-13 mai, dezbaterile fiind jurizate de un corp de arbitri care isi pastreaza neutralitatea fata de motiune.

Va invitam pe www.closer2oxford.ro
E timpul pentru argumente!
Echipa Closer to Oxford
SBogdan
Baby Student
Baby Student
 
Mesaje: 7
Membru din: Mar Oct 19, 2010 10:38 am

Înapoi la Drept

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron